Tıbbi Dolgu Nedir?
Günümüzde yapılan dolgu işlemi, dolgu için kullanılan maddelerin cildin altına ya da iç kısmına çok ince uçlu bir iğne ile enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Dolgu uygulaması genel olarak yüz, el, sırt ve boyun bölgelerine uygulanmaktadır. Dolgu uygulamasında kullanılan malzemelerin bazıları özel karışım yapılarak hazırlanmakta bazıları da uygulama yapılacak kişinin yağ dokusundan ya da kanındaki sıvılar alınarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda dolgu maddesi için sentetik ya da yarı sentetik maddeler de tercih edilebilmektedir. Tıbbi dolgu yapılacak kişiden alınan yağ dokusu her bölgede rahatlıkla kullanılabilmektedir. Fakat hazır dolgularda durum değişkenlik göstermektedir. Tıbbi dolgu için alanında uzman bir doktor ile sürece başlamak çok önemlidir.
Tıbbi Dolgu Alternatifleri Nelerdir?
Dolgu yönteminde kullanılan iki alternatif bulunmaktadır. Bunlar kalıcı dolgu ve hazır - geçici dolgudur.
Kalıcı dolgu: Kalıcı dolgu yönteminde kullanılan maddeler deri altında ömür boyu kalmakta ve vücut tarafından emilme özelliği göstermemektedir. Kalıcı dolgu işleminde dolgunun etkisi tamamen kalıcıdır. Kalıcı dolguda kullanılan maddeler deri altında ömür boyu kaldığından dolayı deri altında bulunan yumuşak doku zamanla yer değiştirdiğinden yaşanan değişime ayak uyduramaz hale gelir. Buna bağlı olarak ileri ki dönemlerde tedavisi zor bir hal alan estetik sorunlar ortaya çıkarır.
Hazır - geçici dolgu: Hazır - geçici dolgu yönteminde kullanılan maddeler derinin altına enjekte edildikten sonra zamanla vücut tarafından emilerek vermiş olduğu hacim etkisini kaybetmektedir. Hazır - geçici dolgunun vücut tarafından emilim süresi de dolgunun içinde kullanılan maddelerin molekül yapısına, vücudun enjekte edilen bölgesine ve vücuda enjekte edilen miktara göre değişkenlik göstermektedir. Hazır - geçici dolgunun genel olarak vücuttan emilerek hacimsel etkisinin yok olma süresi 6 - 12 ay arasında değişmektedir. Hazır - geçici dolguda sıklıkla kullanılan dolgu maddeleri kolajen, hyaluronik asit, poly-L laktik asit ve kalsiyum hidroksiapatittir.
Hazır - geçici dolgunun kullanıcılara sağladığı en büyük avantaj geçici özelliğinin olmasıdır. Dolgu yaptırmak istediğiniz bölgeye gerekli uygulamayı yaptırdıktan sonra beğenmediğiniz taktirde kısa sürede etkisini kaybederek yok olma özelliği vardır. Dolgu yaptırdığınız bölgede beklediğiniz sonucu elde ederseniz dolgu etkisini kaybettikten sonra kalıcı dolgu işlemine başvurabilme seçeneğiniz vardır.
Dolgu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Cerrahi işlem gerektirmeyen, ameliyatsız dolgu tedavileri günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Dolgu uygulamalarında kırışmış ve hacim kaybı olan noktalar hedef alınarak bu bölgelere dolgunluk kazandırılması amaç edinilmiştir. Bunun yanı sıra yanaklarda ki çökük bölgelerin dolgunlaştırılması, kalıcı izlerin yok edilmesi ve burun şekillendirme gibi işlemlerde yapılmaktadır. Dolgu işlemi tedavi alacak kişinin sorunlu noktalarına çok ince uçlu iğneye sahip enjeksiyon ile yapılmaktadır. Dolgu tedavisinde kullanılan dolgu maddeleri genel olarak laboratuar koşullarının yer aldığı ortamlarda üretilen hyaluronik asitten elde edilmektedir. Dolgu maddelerinin etkisi ve kalıcılığı ise hyaluronik asidin çapraz bağ yapılarının molekül ağırlığı ve sıklığına göre değişim göstermektedir. Tıbbi dolgu maddelerinde kullanılan hyaluronik asit cilt yapısında doğal olarak bulunmaktadır. Ciltte doğal olarak bulunmasından dolayı ciltte kollajen oluşumunu tetikler ve hacim kazandırılmasını sağlar. Hyaluronik asidin kullanılmasında ki en önemli özellik ise dolgu işlemi doğru bir şekilde uygulandığı taktirde uygulanan bölgede kalıp dağılmadan etkisini göstermesidir. Hyaluronik asit cilt yapısında doğal olarak bulunduğu için tıbbi dolgu uygulaması yapıldığında ciltte oluşabilecek alerjik reaksiyon riski de çok düşüktür. Vücut ile oldukça uyum gösteren bir madde olduğundan dolayı tıbbi dolgu maddelerinin içinde kullanımı tercih edilmektedir.
Dolgu İşleminin Uygulanması
Tıbbi dolgu işlemi yapılmadan önce kişinin uygulama yapılacağı bölgede sorun tespiti yapılır. Tespit sonrası işlem yapılacak bölgede acı ve ağrı hissinin duyulmaması için anestezik yöntemler ile uyuşturulmaktadır. Dolgu işlemi yapılırken küçük, çok ince uca sahip özel yapıda iğneler kullanılmaktadır. Dolgu işlemi kliniğimizde alanında uzman bir doktor tarafından yapılmaktadır. Operasyon için doktor tarafından belirlenen noktalara dolgu maddesi enjeksiyon ile yavaş yavaş enjekte edilir. Bundan dolayı dolgu işlemi yaklaşık 20- 30 dakika sürmektedir.
Dolgu Yönteminin Kullanım Alanları
Dolgu işlemi günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Kliniğimizde tecrübeli doktorlar tarafından dolgu yönteminin kullanıldığı alanları genel olarak sıralama gerekirse:
- Genellikle yüz bölgesinde uygulama yapılmaktadır. Dolgu işlemi yüz bölgesine uygulandığında kısa sürede gözle görülür değişim oluşmasını sağlar.
- Vücudun diğer bölgelerinde yanık, yaralanma gibi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan çöküntülerin daha düzgün bir yapıya bürünmesi için dolgu yöntemi uygulaması yapılmaktadır.
- Alın bölgesinde, iki kaşın arasında, dudak ve göz çevresinde ki kırışıklıkların giderilmesi için kullanılmaktadır.
- Akne, sivilce oluşumu, yaralanma gibi durumlardan dolayı oluşan çukurların kapatılması,
- Dudak içerisine dolgu maddesi enjekte edilerek dudakların daha dolgun bir yapıya bürünmesi,
- Göz altı, yanak, alın, çene, elmacık kemiği gibi bölgelerin daha dolgun bir görünüme kavuşması,
- Çenenin tek tarafında ya da iki kenarında açığa çıkan oluğun dengelenmesi ya da azaltılması için dolgu işlemi yapılmaktadır.
Dolgu İşleminin Etkisi
Dolgu yönteminde kullanılan dolgu maddesinin içeriğinde hyaluronik asit bulunmaktadır. Bu madde sayesinde cildin alt kısmına ya da içerisine enjekte edilen dolgu maddesi cildin hacminin artmasını sağlamaktadır. Dolgu maddesi enjekte edildikten sonra cilt daha gergin bir yapıya bürünmektedir. Ciltte ki çukurlaşmış ya da çökmüş olan bölgeler dolgunun sağladığı etki sayesinde hafiflemektedir.
Dolgu İşlemi Sonrası Oluşabilecekler
Dolgu yaptırmak isteyen kişilerin merak ettiği konulardan biri de dolgu işlemi sonrasında uygulama yapılan bölgede ne gibi komplikasyonlar meydana geleceğidir. Dolgu işlemi eğer gerekli koşullar altında, doğru malzeme kullanımı ve uzman doktor eşliğinde yapılırsa uygulama yapılan bölgede morarma meydana gelmez. Fakat özellikle yüz ve dudak dolgusu yaptıranlarda 1-2 gün olmak kaydıyla hafif bir şişlik meydana gelebilir. Bunun dışında yüz dolgusu, dudak dolgusu ve diğer dolgu tedavilerinde herhangi bir komplikasyon meydana gelmemektedir.